Pruimentaart

pruimentaartIntroTXT

8 personen
2,5 uur (incl. rusten v.h. deeg en afkoelen)
1 zakje gedroogde pruimen (250 g)
100 ml zoete sherry
1 sinaasappel biologisch, schoongeboend, schil geraspt en geperst
250 g bloem
150 g witte basterdsuiker
125 g roomboter
5 eieren
500 ml melk

Pruimentaartje1

 

Breng de pruimen met de sherry, het sinaasappelsap en de helft van de rasp aan de kook. Neem de pruimen van het vuur en laat ze afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Kneed 200 g bloem, 50 g basterdsuiker, de boter en 1 ei tot een deegbal. Laat minstens 1 uur rusten. Splits 4 eieren. Klop de dooiers met 100 g suiker dik en wit, roer er 50 g bloem door, dan de melk en de rest van de rasp. Verwarm tot kookpunt, blijf roeren totdat je een dikke vla hebt.
Rol het deeg uit en bekleed een ingevette vlaaivorm. Bedek met bakpapier, strooi hierin de steunvulling*) en bak 15 minuten. Haal de steunvulling eruit en bak nog 15 minuten. Laat afkoelen.

Pruimentaartje2
Maak een puree van de helft van de pruimen en de sherry. Smeer dat op de vlaaibodem. Schenk de vla in de vlaai en verdeel de resterende pruimen. Giet het restje pruimenkookvocht over de pruimentaart.

*) Steunvulling. Om te zorgen dat de bodem niet rijst en stevig blijft, én dat de opstaande randjes niet inzakken, bak je de taartbodem eerst even een kwartiertje met een steunvulling. Die kan bestaan uit droge kikkererwten, ongezouten pinda’s of bonen.

Plaats een reactie